ClaraThuis, logo n-z beveland 115x130px

Indruk uit de praktijk

Het is een maandagochtend in september. Als we binnenkomen zit meneer ineengedoken op de bank. De kamer ruikt sterk op een niet-aangename manier. Naar katten en naar vuile afwas. Er staan drie kattenbakken naast de bank waarop meneer zit.
De thuiszorgmedewerkster die erbij is legt oude theedoeken op de stoelen zodat we op een enigszins schoon plekje kunnen gaan zitten.

Meneer is bekend met longkanker. Hij heeft een stoma, is erg verzwakt en kan niet meer op zijn benen staan.
Meneer heeft een tracheotomie ten gevolge van keelkanker 12 jaar geleden, er zit een opening in zijn hals vlak boven zijn sleutelbeen. Praten gaat daardoor moeilijk. We bespreken dit en als ik zeg dat zijn ogen meer opvallen (die zijn namelijk prachtig diepblauw) dan de opening in zijn keel, heeft hij pret. Zijn hele leven heeft hij complimenten over zijn ogen gekregen. Meneer ‘praat’ met zijn ogen.
Maar zijn ogen worden ook slechter, eigenlijk...
lees verder >>
foto interview 2
Netty Stout, RST Zorgverleners

Interview met de thuiszorg

ClaraThuis zet haar vrijwilligers in bij iedereen die dat nodig heeft en wenst. We zijn daarbij niet gebonden aan één bepaalde thuiszorgorganisatie. Tijdens ons werk komen we diverse thuiszorgorganisaties tegen. Zo ontstaat er vaak een prettige samenwerking. Naar aanleiding van een recente inzet hebben we enkele vragen gesteld aan Netty Stout, verzorgende IG van RST zorgverleners – team Reimerswaal.

Wil je iets vertellen over jullie werk en organisatie?
Ons werk is heel breed. We komen bij alle clienten thuis die thuiszorg nodig hebben.
RST werkt op reformatische grondslag. Dat is overigens geen voorwaarde voor hulp, we helpen bij iedereen die dat wil of nodig heeft.
Onze zorg bestaat zowel uit eenvoudige handelingen zoals het aantrekken van steunkousen als meer complexe hulp als...
lees verder >>

Ik ben maar water zei de regendruppel
Je schittert zei de zon

De vrijwilliger aan het woord

Altruïsme bestaat volgens mij niet, maar de ClaraThuis-vrijwilliger is voortdurend bezig het tegendeel te bewijzen. Als een onvermijdelijk levenseinde zich aankondigt is het niet iedereen gegeven dit te accepteren. Dit geldt voor haar of hem die het direct aangaat, maar ook voor haar/zijn omgeving. Denk hierbij aan de eventuele partner en/of kinderen en kleinkinderen.
Als er behoefte aan is kan er een beroep worden gedaan op onze organisatie: ClaraThuis.
De naam Clara-Thuis zegt het al; wij komen bij U thuis.

Na een intakegesprek worden afspraken gemaakt hoe en met welke frequentie we u kunnen helpen.
We komen bij inzetten van alle leeftijden, geloofsgezindtes, gezinssamenstellingen.
ClaraThuis maakt geen onderscheid en helpt iedereen die dat wenst.

Ondanks de soms moeilijke vragen waarbij de vrijwilliger zich steeds weer moet inleven in de specifieke situatie van de palliatieve patiënt, brengt dit vrijwilligerswerk grote bevrediging en plezier met zich mee. De vrijwilliger stelt zich ten doel om het de patiënt en/of partner c.q. mantelzorger naar de zin te maken en enige verlichting te brengen in deze levensfase.
Dit werk wordt terecht erg gewaardeerd. Door cliënt, mantelzorger én vrijwilliger.
Ron
Groepsfoto vrijwilligers 1400px
V.l.n.r.: Ruth (coördinator), Tesfaye, Addien, Ron, Mieke, Sia, Cobi, Mattie, Anneke, Rini en Yvonne
Facebook

Facebook

ClaraThuis is ook via Facebook te volgen. Dit medium maakt contact met onze cliënten én vrijwilligers laagdrempelig. Communicatie is altijd tweerichtingsverkeer en Facebook is hiervoor natuurlijk een prima middel.
Dus wilt u ook automatisch op de hoogte gehouden worden? Volg dan en 'like' dan onze
Facebook-pagina >>