Nieuwsbrief | 2019 nr. 5

ClaraThuis, logo n-z beveland 115x130px

Indruk uit de praktijk -
van de coördinator

Meneer is bekend met longkanker en heeft begin deze week slecht nieuws gehad. Hij is erg benauwd ondanks de zuurstof die hij continu heeft. Hij kan nu nog zelfstandig naar het toilet maar dit is een behoorlijke onderneming en kost hem veel kracht en lucht. Meneer rust soms overdag en kan, als hij wil, met een traplift naar boven.
Alleen zijn gaat niet meer. En hij is ook voor zijn gevoel niet graag alleen. Daarom ben ik er nu. Om te overleggen over hulp door onze vrijwilligers. Deze gesprekken voer ik meestal alleen, maar dit keer is er een vrijwilliger mee om te zien hoe dit soort intakegesprekken gaan.
Meneer staat open voor hulp maar ik hoor wat twijfel in zijn stem. lees verder >>
foto interview 2
Marianne Waling-Huijsen, 2004, uitg. Damon

Boekverslag

Palliatieve zorg: de kunst van ‘er zijn’
Door: Addien, vrijwilliger ClaraThuis

Soms krijg ik van de coördinator de tip om ‘leesvoer’ mee te nemen naar een inzet. De cliënt is aan het rusten, de mantelzorger even weg. En ik ben als vrijwilliger dan niet ‘op visite’, maar gewoon aanwezig en beschikbaar. Op zulke momenten lees ik graag iets, dat met dit vrijwilligerswerk te maken heeft. Zo zat ik met dit boekje in handen.
Het boek biedt een overzicht van aspecten van palliatieve zorg met als doel mantelzorgers en vrijwilligers een hart onder de riem te steken. De kunst van het ‘er zijn’ als tegenbeweging bij alle regelgeving in de zorg. lees verder >>

Sterven is verhuizen van de wereld naar het
hart van de mensen die van je houden.

Daar leef je verder.

Manu Keirse

De vrijwilliger aan het woord: Anneke

Inmiddels ben ik al meerdere keren ingezet als vrijwilliger bij mensen die de laatste fase van hun leven graag thuis willen zijn. Heel sterk ervaar ik de meerwaarde die ClaraThuis in dit proces kan bieden. Het is een kwetsbare fase waarin veel gebeurt, zowel met de cliënt als met familie en anderen eromheen.
De ClaraThuis-vrijwilliger is en blijft door alles heen aanwezig, heeft een luisterend oor, is attent op signalen en handelt wanneer nodig.
ClaraThuis is daardoor een waardevolle aanvulling op de eerstelijnszorg van arts, thuiszorg en mantelzorgers.
Iedere situatie is anders en het is juist zo boeiend om daarin mee te bewegen en aan te voelen wat op dat moment nodig of gewenst is.
Zo worden ook de partner en/of andere mantelzorgers ontlast. Men kan even afstand nemen door een activiteit te ondernemen, even iets voor zichzelf te doen. Dit kan echt verlichting bieden. We blijven als vrijwilliger aanwezig bij de cliënt en dat geeft rust. Met een lach en een traan doorleef je samen dit proces.
Vanuit vertrouwen naar elkaar toe ontstaat er ruimte om dichtbij te mogen en te kunnen zijn.
Ik ervaar het als een voorrecht om bij de laatste levensfase van mensen betrokken te zijn. Het is verrijkend, leerzaam en geeft veel voldoening.
Door: Anneke, vrijwilliger ClaraThuis
8-700px

Jaarverslag ClaraThuis

Het jaar 2018 is voor ClaraThuis het tweede jaar van haar bestaan. Nadat wij in 2017 zijn gestart heeft ook 2018 laten zien dat er behoefte is aan onze dienstverlening. Hiermee hebben we de pioniersfase achter ons gelaten en kan ClaraThuis verder uitgroeien tot een volwassen en stabiele organisatie op Noord- en Zuid-Beveland.
Klik hier voor het jaarverslag (in PDF) >>
Schelpenhart
Facebook

Facebook

ClaraThuis is ook via Facebook te volgen. Dit medium maakt contact met onze cliënten én vrijwilligers laagdrempelig. Communicatie is altijd tweerichtingsverkeer en Facebook is hiervoor natuurlijk een prima middel.
Dus wilt u ook automatisch op de hoogte gehouden worden? Volg dan en 'like' dan onze
Facebook-pagina >>

MailPoet